Extreme Veteran
Mano protėviai ir giminaičiai iš tėvo pusės buvo šiokios tokios bajoriškos ("šlėktiškos") kilmės, ir todėl visada gana jautriai reaguodavo į tai, kada kiti lenkomanai "šliachtos" reguliariai teigdavo, jog tikru šlėkta gali būti tik lenkiškai kalbantys, o ne "paganska" ir "cholopska" "litewska" kalba.
O kunigai iš sakyklų bei tikybos pamokose vaikams aiškindavo, jog dievas nesupranta "poganska" kalbą - tikras katalikas turi kalbėti lenkiškai (mano tėvas ir jo giminaičiai patys tai ne kartą girdėjo lenkiškoje mokykloje - iki karo).
Beje, iš trijų grynai lietuviškų bajoriškų giminių, gyvenusių mūsų kaime, dvi giminės po karo išvažiavo į Lenkiją. Bet ne todėl, kad buvo tikri lenkai (jaunesni jų vaikai net lenkiškai nemokėjo - namie jie juk kalbėdavo lietuviškai, o karo metu mokėsi lietuviškoje mokykloje), o todėl, kad bėgo nuo rusų. Deja, jų vaikai jau visiškai nebemoka lietuviškai ir save jau laiko "grynais lenkais" - buvo atvažiavę keletą kartų į svečius.
Lygiai taip pat mano žmonos giminės (o ji kilusi iš pačių tikrųjų mažlietuvių nuo Tilžės ir Rambyno), kurių seneliai lietuviai beveik visi po karo išvažiavo į Vakarų Vokietiją, irgi save jau laiko vokiečiais ir lietuviškai visiškai nebemoka. |