|
Veteran

| "> 1. Nadruviai priskiriami Vakarų baltams.
Ar tarmė (kalba) kuria kalbėjo nadruviai buvo artimesnė prūsų ar lietuvių kalbai kalbininkai nelabai sutaria tarpusavyje."
- Ginčijimąsi manau ar jų kalba buvo vakarų baltų ar vakarų-rytų baltų mišinys (kaip ir pereinamoji).
"> 2. Donelaitis gimė ir augo Gumbinės apskrityje, na o ši kaip žinia apėmė didžiąją dalį Nadruvos.
Ir kas iš to?"
- Pasiremk elementaria logika, jei sugebi, paprastai tai daug ką pasako apie kilmę ir kalbą...
"> 3. Nadruvių palikuoniai nebuvo LDK gyventojų asimiliuoti, nes:
- migracijos į exNadruvą iš Lietuvos veik nebuvo (buvo tik labai nežymi),
Tikrai? Kuo remiantis jūs taip teigiate? Tikiuosi tai nėra jūsų paties sukurta aksioma?"
- Prašom man nors vieną šaltinį, kuriame būtų teigiama, kad į Nadruvą migravo krūvos lietuvių. Tavo nelamei, bent aš tokių faktų neradau.
"> tačiau migracija iš exNadruvos į Lietuvą buvo gan nemenka ypač 18a. pab.-19a.pradžioje sustiprėjus germanizacijai.
Kuo remiantis jūs taip teigiate?"
- Konkretaus šaltinio nenurodysiu, tačiau internete tai buvau radęs. Be to sudarinėdamas savo geneologinį medį, tai galėjau tik patvirtinti. Be to netiesioginis įrodymas tam dar gali būti evangelikų-liuteronų ir katalikų santykis 18a.pab.-19a. pradžioje, atmetus žydus, buvo katalikų nenaudai (tai iškrenta iš bendro Lietuvos konteksto). Jis niekaip kitaip tik migracija iš Prūsijos į Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės rajonus ir gali būti paaiškintas.
"
> - LDK nebuvo leidžiama praktiškai jokių leidinių lietuvių kalba, tad lietuvybės kultūrinės plėtros praktiškai nebuvo.
Kas ne diena vis naujiena Jūs pirma pasidomėkite truputį ta tema apie kurią rašote. "
- Prašom pavardinti lietuvių literatūrinius kūrinius iki Donelaičio išėjusius.
| |
|